| |
sp1wss | 04.12.2008 20:48:00 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 9 #188290 Od: 2008-12-2
| Porcja dla 2-3 osób…
1kg ziemniaków 1 duża cebula 1 lub 2 jajka sól pieprz do smaku mąka może być wrocławska :-D
Cebule i ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki (żeby mikser dał radę). Umieścić pokrojoną cebulę i ziemniaki w mikserze, zmielić (uważając na zbyt duże wibracje w niektórych mikserach) Zmieloną zawartość miksera przelać do michy, jak ziemniaki wodniste to zlać nadmiar wody przecedzając przez sitko (zlewać do drugiej michy żeby wykorzystać ewentualną zawartość stałą, która wydostała się przez otwory sita wraz z płynem). Dodać łyżkę mąki, a jak nadal wodniste to mąki wedle uznania, posolić, popieprzyć do smaku, dodać jajka, porządnie wymieszać. Smażyć na bardzo rozgrzanym oleju. Można jeść ze śmietaną i cukrem, lub z cebulą i solą, co kto lubi…. Smacznego!
|
| |
sq6xl | 04.12.2008 21:11:13 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja: Wroclaw koło Mirkowa
Posty: 86 #188322 Od: 2008-5-9
| No świetnie, dodam jeszcze taką małą modyfikacje, gdzieś moja Gosia wyczytała i wypróbowała taki przepis na placki, że nie uciera się drobno ziemniory, tylko na grubej tarce uciera i wtedy placki nie są takie jednorodne, warto spróbować. _________________ Pozdrawiam Arek |
| |
sq6ade | 05.12.2008 10:21:00 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wrocek
Posty: 91 #188431 Od: 2008-5-9
| Proponuję nie mikser ale tarkę ręczną. Pyry najlepiej zetrzeć na "dużych" oczkach. W składnikach powinien się również znaleźć czosnek (jak na mój smak). Można również dodać posiekaną natkę pietruchy. |
| |
SQ6NTI | 01.03.2009 23:19:47 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wrocław JO81MC
Posty: 16 #232785 Od: 2008-12-28
| Placki ziemniaczane są jedną z tych potraw, które można robić na wiele sposobów  |
| |
sq6ade | 02.03.2009 21:54:18 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wrocek
Posty: 91 #233222 Od: 2008-5-9
Ilość edycji wpisu: 1 | Ano. A jak sie Wam nie chce smrodzić i brudzić w kuchni plackami to polecam smażalnię na pl. Czerwonym (teraz to nazwali plac solidarności). Wypasiona porcja placków z sosem śmietanowo-czosnkowym ... mmm niebo w gembie  A jak kto lubi to są też po węgiersku ale nie próbowałem.
Acha - zapomniałem... oczywiście taniocha  |
| |
SQ6NTI | 02.03.2009 23:03:15 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wrocław JO81MC
Posty: 16 #233307 Od: 2008-12-28
| To ta naprzeciw Cuprum i Dialogu, zgadza sie? Też polecam, bo placki bardzo dobre. Ale nie za często, bo sypią jakiś wzmacniacz smaku. Ale kto by codziennie placki zajadał  |
| |
sq6ade | 03.03.2009 10:51:09 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wrocek
Posty: 91 #233387 Od: 2008-5-9
Ilość edycji wpisu: 1 | Raczej ta smażalnia bliżej kładki dla pieszych obok pawilonu JYSK - wizawi Cuprum jest równie słynny bar rybny "KRAB". |
| |
sq6xl | 03.03.2009 12:14:39 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja: Wroclaw koło Mirkowa
Posty: 86 #233404 Od: 2008-5-9
| Ja bym tam młócił dość często , mniam  _________________ Pozdrawiam Arek |
| |
SQ6NTI | 04.03.2009 00:46:50 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wrocław JO81MC
Posty: 16 #233772 Od: 2008-12-28
| Tak Krzychu, mamy na myśli tę samą smażalnię. Polecam  Raz zjadłem podwójną porcję i byłem bliski wybuchnięcia  Ceny są bardzo przystępne, a ja do placków zawsze biorę kubek kefirku. |
| |
sq6xl | 04.03.2009 08:38:41 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja: Wroclaw koło Mirkowa
Posty: 86 #233799 Od: 2008-5-9
| W Zabrzu w latach 90 była taka knajpa Balaton , dawali tam placek po węgiersku wielkości pokrywki od kociołka, pycha to było ! _________________ Pozdrawiam Arek |
| |
sp1wss | 04.03.2009 08:58:02 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 9 #233804 Od: 2008-12-2
| Widzę, że temat się rozwija:-D Nie pozostaje mi nic innego jak uruchomić mikser:-D Swoją drogą, Panowie.... polecacie placki z tarki, bo pewnie Wasze kobiety trą ziemniaki, jako że sam robię, wybieram z miksera, najlepszy stosunek szybkości do smaku, i na paznokietki nie trzeba uważać....:-D |
| |
sq6ade | 04.03.2009 09:17:55 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wrocek
Posty: 91 #233807 Od: 2008-5-9
| Ja mam taką przystawkę-tarkę do napędu od maszynki do mięsa.Daje rade. Z takiej ciapy z klasycznego mixera jakoś mi te placki nigdy nie wychodziły. |
| |
sp1wss | 04.03.2009 09:33:29 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 9 #233814 Od: 2008-12-2
| W sumie dobry pomysł z tą maszynką, trzeba będzie pomyśleć o zakupie. Swoją drogą z mojego miksera ciapa raczej nie wychodzi, bardziej jest konsystencja grudkowata. Mikser wpada w wibracje, zaczyna lecieć swąd z silnika i trzeba zakończyć operację na etapie grudek  Ale cóż, nie ma co ukrywać, konstrukcja miksera jest wczesnochińska. |
| |
sq6xl | 04.03.2009 09:49:09 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja: Wroclaw koło Mirkowa
Posty: 86 #233820 Od: 2008-5-9
| No, z miksera to prawda wychodzi przecier a tu nie o to lata, najlepiej trzeć. Co prawda taki porządny robot pewnie zrobi to też dość dobrze tylko trzeba go mieć. Ostatnio Gosia znalazła przepis na placki nie ucierane na tych drobnych oczkach tylko cięte na grubych okach wtedy powstają takie paski , całkiem to niezłe było i takie troszkę inne w smaku. Jak jest utarte drobno to tej skrobi pełno w pulpie ziemniaczanej a tak bardziej frytami zalatuje  _________________ Pozdrawiam Arek |
| |
sq6ade | 04.03.2009 10:51:47 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wrocek
Posty: 91 #233844 Od: 2008-5-9
| Właśnie o takie placki mi się rozchodzi - z takich pasemek ziemniaczanych. |
| |
sq6xl | 04.03.2009 17:49:49 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja: Wroclaw koło Mirkowa
Posty: 86 #233978 Od: 2008-5-9
| Ale jaja, placki wzbudziły niezłe zainteresowanie _________________ Pozdrawiam Arek |