Placki ziemniaczane
Porcja dla 2-3 osób…

1kg ziemniaków
1 duża cebula
1 lub 2 jajka
sól pieprz do smaku
mąka może być wrocławska :-D


Cebule i ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki (żeby mikser dał radę). Umieścić pokrojoną cebulę i ziemniaki w mikserze, zmielić (uważając na zbyt duże wibracje w niektórych mikserach) Zmieloną zawartość miksera przelać do michy, jak ziemniaki wodniste to zlać nadmiar wody przecedzając przez sitko (zlewać do drugiej michy żeby wykorzystać ewentualną zawartość stałą, która wydostała się przez otwory sita wraz z płynem). Dodać łyżkę mąki, a jak nadal wodniste to mąki wedle uznania, posolić, popieprzyć do smaku, dodać jajka, porządnie wymieszać. Smażyć na bardzo rozgrzanym oleju. Można jeść ze śmietaną i cukrem, lub z cebulą i solą, co kto lubi…. Smacznego!


  PRZEJDŹ NA FORUM