

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wrocek
Posty: 91 #143939 Od: 2008-5-9
| Składniki:
Część ciekła (chłodnik): Sok pomidorowy w kartonie. 1-2 ząbki czosnku cebula bazylia sól pieprz
Część stała (do przegryzania): Pieczywko ulubione Masełko Ser żółty rodzaj w/g upodobań ale najlepiej gouda albo morski.
Uwaga: Należy sok pomidorowy schłodzić w lodówce.
Wykonanie: Do miseczek "chińskich" lub głębokich talerzy wlewamy schłodzony sok pomidorowy. Dodoajemy drobno poszatkowaną cebulę i wyciskamy czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem a na smak ostateczny prószymy bazylią. Należy taki chłodnik odstawioć na min. 10 minut żeby się deko przegryzło.
Pieczywko uzbrajamy w masełko i ser.
Do popicia pasuje świetnie dobra cherbatka (Lipton) plus listek swieżej mięty z działki.
Danie spożywamy nabierając chłodnik łyżką stołową i przegryzając uzbrojonym pieczywkiem.
Palce lizać!
   |