Cłodnik pomidorowy na kolację lub śniadanko Pyyycha!!!! |
Składniki: Część ciekła (chłodnik): Sok pomidorowy w kartonie. 1-2 ząbki czosnku cebula bazylia sól pieprz Część stała (do przegryzania): Pieczywko ulubione Masełko Ser żółty rodzaj w/g upodobań ale najlepiej gouda albo morski. Uwaga: Należy sok pomidorowy schłodzić w lodówce. Wykonanie: Do miseczek "chińskich" lub głębokich talerzy wlewamy schłodzony sok pomidorowy. Dodoajemy drobno poszatkowaną cebulę i wyciskamy czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem a na smak ostateczny prószymy bazylią. Należy taki chłodnik odstawioć na min. 10 minut żeby się deko przegryzło. Pieczywko uzbrajamy w masełko i ser. Do popicia pasuje świetnie dobra cherbatka (Lipton) plus listek swieżej mięty z działki. Danie spożywamy nabierając chłodnik łyżką stołową i przegryzając uzbrojonym pieczywkiem. Palce lizać! ![]() ![]() ![]() |