Cłodnik pomidorowy na kolację lub śniadanko
Pyyycha!!!!
Składniki:

Część ciekła (chłodnik):
Sok pomidorowy w kartonie.
1-2 ząbki czosnku
cebula
bazylia
sól
pieprz

Część stała (do przegryzania):
Pieczywko ulubione
Masełko
Ser żółty rodzaj w/g upodobań ale najlepiej gouda albo morski.

Uwaga:
Należy sok pomidorowy schłodzić w lodówce.

Wykonanie:
Do miseczek "chińskich" lub głębokich talerzy wlewamy schłodzony sok pomidorowy.
Dodoajemy drobno poszatkowaną cebulę i wyciskamy czosnek.
Doprawiamy solą i pieprzem a na smak ostateczny prószymy bazylią.
Należy taki chłodnik odstawioć na min. 10 minut żeby się deko przegryzło.

Pieczywko uzbrajamy w masełko i ser.

Do popicia pasuje świetnie dobra cherbatka (Lipton) plus listek swieżej mięty z działki.

Danie spożywamy nabierając chłodnik łyżką stołową i przegryzając uzbrojonym pieczywkiem.

Palce lizać!
pan zielonypan zielonypan zielony


  PRZEJDŹ NA FORUM