Spagetti Carbonara niezłe |
Składniki: makaron spaghetti 30 dkg wędzonego boczku 1 cebula 250ml śmietany 18% 1 jajo trochę startego żółtego sera bazylia, pieprz, sól Jak: W posolonej wodzie (ja daję 3 łyżeczki) gotujemy makaron spaghetti na aldente - ja dodaję łyżkę oleju. W tym czasie boczek i cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i obsmażamy na małym ogniu, mieszając co chwilę. Następnie dodajemy śmietanę rozbełtaną z jajkiem i dokładnie mieszamy,aż sos ciut zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Ugotowany "al dente" makaron polewamy sosem i posypujemy startym serem. Przepis z folderu Biedronki i ichnich składników - wyszło jak trza i nie było dąsów od najmłodszego co uważam za sukces bo to niejadek ![]() |