

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Wrocek
Posty: 91 #112171 Od: 2008-5-9
Ilość edycji wpisu: 1 | Składniki: Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min. 1 kg kartofli, 1 l oleju, sol.
Wykonanie: 1. Kartofle obrac, oplukac, pokroic w: slupki (5x1x1 cm), zapalki (5x0,5x0,5 cm), slomki (pokrojone cieniej niz zapalki), chipsy (cienkie plasterki) lub gofry (plasterki z otworami wycinane elektryczna maszynka lub recznie). 2. Pokrojone kartofle umyc i dokladnie osuszyc na sciereczce. 3. Olej dobrze rozgrzac, wkladac porcjami kartofle. Smazyc 8-10 min. Gdy zaczna nabierac zoltego koloru, wyjac i po kilku minutach ponownie wlozyc do rozgrzanego oleju. Smazyc na zloty kolor. Po usmazeniu posolic. Podawac do smazonego miesa i ryby. - Frytki mozna smazyc tez na smalcu, oliwie lub fryturze.
Świetnie pasują do browarka - przy większej popijawie nie ma kaca bo tłuszcz jakoś wchodzi w reakcje z alkocholem 
|